Tutkija Mikko Vastaranta

Haastateltava:

Mikko Vastaranta

Tutkija
Helsingin yliopisto

Mikko Vastaranta työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on perehtynyt metsien laserkeilaukseen ja tutkii tällä hetkellä kaikkea mikä liittyy metsien laserkeiluaksen soveltamiseen metsäsuunnitteluun ja metsien inventointiin.

Mikko opiskeli Helsingin yliopiston metsätietellisessä tiedekunnassa metsätieteiden laitoksella. Opinnot kestivät viisi vuotta. Ajatus metsätieteiden opinnoista heräsi lukioaikana. Matemaattiset aineet kiinnostivat, mutta Mikko ei kuitenkaan halunnut lähteä opiskelemaan pelkkää teoriaa. Metsäsuunnittelussa ja metsien inventoinnissa on taustalla paljon matematiikkaa, mutta Mikon sydäntä lähellä olevat metsät ovat pääroolissa ja tekevät työstä konkreettisempaa.

Mikko harrastaa triathlonia ja kertoo, että pyörän selässä ja juostessa metsässä saa oivalluksia myös töihin liittyen. Tutkijan työ on monipuolista ja joustavaa. ”Kuva että pitäisi olla täysin uhrautunut työlleen ja sulkeutunut johonkin pimeään tutkijanluukkuun ei ainakaan pidä paikkaansa” hän toteaa. Työn ja työaikojen joustavuuden ansiosta Mikko pystyy myös harrastamaan täysipainoisesti. ”Tutkijan työ on monipuolinen ja siitä voi tehdä itsensä näköisen.”

Miten työsi pelastaa maailman? ”Tutkin metsäsuunnittelua ja inventointia. Elämme täällä symbioosissa metsien kanssa. Silloin kun luonnolla ja ympäristöllä menee hyvin, niin eiköhän meillä ihmisilläkin.”

Takaisin listaukseen