Metsäenergian tuottaja
Puuhun sitoutunut energia voidaan hyödyntää polttamalla. Puuta käytetään energiana tavallisten kotien takkojen ja saunanlämmityksen lisäksi myös lämpövoimalaitoksissa, joista saadaan myös sähköä. Metsäenergialla tarkoitetaan siis metsästä saatavaa puupohjaista energiaa. Energiapuuksi kerätään talteen vain sellaiset puun osat, jotka eivät kelpaa muuhun puunjalostukseen. Energiakäyttöön voivat päätyä esimerkiksi hakkuutähteet, kuten kaadetusta puusta karsitut oksat ja latvukset.
Tutkinto: Metsäalan perustutkinto
Erikoistumisala: Metsäenergian tuottaja
Koulutuksen taso: ammatillinen koulutus
Koulutuksen kesto: 180 osaamispistettä eli noin kolme vuotta
Metsäalan perustutkinnosta saa laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet metsäalan eri tehtäviin sekä jatko-opintoihin. Metsäenergian tuotannon osaamisalaan suuntautuva opiskelija oppii korjaamaan ja varastoimaan energiapuuta tai turve-energiaa ja suunnittelemaan kuinka korjuu suoritetaan. Koulutus antaa valmiudet useampaan tuotantoketjun työtehtävään. Metsäenergian tuottajaksi valmistuvilla on hyvä käsitys bioenergia-alan työtehtävistä, jotka vaativat kädentaitoja, teknistä osaamista, itsenäisyyttä sekä vastuunkantokykyä.
Mitä metsäenergian tuottaja tekee koulutuksen jälkeen?
Metsäenergian tuottaja työskentelee energiapuun korjuussa, kuljetuksessa, haketuksessa, varastoinnissa sekä turvetuotannossa työntekijänä tai koneyrittäjänä. Hän osaa myös huoltaa ja kunnostaa energiapuun korjuussa käytettävät koneet. Työtä tehdään pääasiassa ison koneen ohjaamossa metsässä tai turvesuolla.