Metsänhoitaja
Metsätieteiden opinnot yliopistossa antavat monipuolisen näkemyksen metsistä ja niiden käytöstä.
Tutkinto: Maatalous- metsätieteiden maisteri
Erikoistumisala: Metsätieteet
Koulutuksen taso: Yliopisto
Koulutuksen kesto: 300 opintopistettä, kandidaatti 3 v. + maisteri 2 v.
Metsätieteitä voi opiskella Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille kokonaisvaltainen uusimpaan tutkimustietoon perustuva näkemys metsien taloudellisesta, ekologisesta ja sosiaalisesta merkityksestä sekä modernin teknologian käytöstä metsien kestävässä hyödyntämisessä.
Metsätieteellinen koulutus on monitieteistä ja kansainvälistä. Metsien kestävä käyttö edellyttää poikkitieteellistä osaamista. Opinnoissa voi suuntautua esimerkiksi suuntautua metsien hoitoon ja metsäekosysteemeihin, metsänarviointiin ja metsäsuunnitteluun, metsäekonomiaan ja -politiikkaan sekä metsä-, energia- ja puuteknologiaan. Opiskelijat saavat hyvät valmiudet työskennellä niin metsäalalla kuin siihen tavalla tai toisella kytkeytyvillä aloilla Suomessa ja ulkomailla monenlaisissa työyhteisöissä nyt ja tulevaisuudessa.
Mitä metsänhoitaja tekee opintojen jälkeen?
Metsänhoitaja on arvonimi, jonka metsätieteiden opiskelija saa valmistuttuaan maatalous- metsätieteiden maisteriksi. Metsänhoitaja on metsäalan ammattilainen, joka tuntee koko prosessin metsän kasvatuksesta valmiiden tuotteiden markkinointiin. Metsänhoitajat työskentelevät erilaisissa johto-, asiantuntija-, suunnittelu-, opetus- ja markkinointitehtävissä sekä alan tutkijoina.
Työpaikkoja löytyy metsähallinnosta, metsäteollisuudesta ja yksityismetsätaloudesta sekä kotimaasta että ulkomailta. Alalla on halutessaan helppoa päästä ulkomaille töihin yritysten palvelukseen tai kehitysyhteistyöprojekteihin. Metsähoitajan työtä tehdään nimikkeestä huolimatta useammin sisätiloissa kuin metsässä. Iso osa työajasta kuluu kokouksissa ja neuvotteluissa erilaisten ihmisten kanssa. Hyvät vuorovaikutustaidot ovatkin metsänhoitajan työssä eduksi. Kirjoittaminen, esiintyminen, projektinhallinta ja päätöksenteko kuuluvat metsänhoitajan arkeen.
Tehtäväkuvan monipuolisuuden takia metsänhoitajan työ sopii hyvin erilaisille ihmisille. Kiinnostuksen kohteita voivat olla esimerkiksi matematiikka, tietotekniikka, eläimet, genetiikka, kasvit, yhteiskunnalliset asiat, liiketoiminta, tekniikka tai vaikka eettiset kysymykset.