Prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja tuntee tuotteiden valmistusprosessit. Hän osaa ohjata, valvoa sekä huoltaa prosessissa tarvittavia laitteita. Prosessinhoitaja tarkkailee laatua, tunnistaa häiriöt ja etsii ratkaisut ongelmiin. Hän työskentelee sekä itsenäisesti että osana ryhmää, ja voi olla joko ryhmänvetäjä tai työnjohtaja. Työtä tehdään modernissa ympäristössä tekniikkaa ja tietojärjestelmiä hyödyntäen.

Prosessinhoitajan kuva: Metsä Group

Tutkinto: Prosessiteollisuuden perustutkinto

Erikoistumisala: Prosessinhoitaja

Koulutuksen taso: Ammatillinen koulutus

Koulutuksen kesto: 180 osaamispistettä, noin 3 vuotta

Prosessiteollisuuden perustutkinnolla valmistuu prosessinhoitajia jotka työskentelevät  prosessiteollisuuden eri alojen tuotantolaitoksissa. Osa perustutkinnon opinnoista on kaikille opiskelijoille yhteisiä aineita, mutta tutkinnon sisällä voi suuntautua muun muassa paperiteollisuuteen, kemianteollisuuteen tai biotekniikkaan. Prosessinhoitajalta vaaditaan hyvää perusosaamista mm. fysiikasta ja kemiasta. Ammattiaineissa painottuu erilaisten tuotantoprosessien tunteminen, laitteiden ja koneiden tuntemus ja käyttövarmuuden ylläpitäminen sekä prosessien säätötoimenpiteiden hallinta. Valitun erikoistumisalan mukaan opintojen loppuvaiheessa keskitytään omaan erikoisalaan.

Mitä prosessilla tarkoitetaan?

Metsä- tai puutuoteteollisuuden tehtaan prosessilla tarkoitetaan toistuvaa toisiinsa liittyvien tehtävien sarjaa, jossa raaka-aineesta (tässä tapauksessa puusta) syntyy tuotteita kuten vaikkapa asiakkaan toiveiden mukaan sahattuja lautoja.

Mitä prosessinhoitaja tekee opintojen jälkeen?

Prosessinhoitaja tekee työtä prosessiteollisuuden eri alojen tuotantolaitoksissa eli tehtaissa. Prosessinhoitajan tehtävä on ohjata ja valvoa tuotantoprosessia ja tarvittaessa tehdä säätö- ja huoltotoimia. Prosessiteollisuuden tehtaat on pitkälti automatisoitu ja työtä tehdään valvomoissa ja laboratorioissa. Valvomotyön lisäksi prosessinhoitaja voi tehdä myös kenttätyötä. Sillä tarkoitetaan koneiden ja laitteiden kunnon seurantaa ja näytteiden ottamista. Tehtailla töitä tehdään vuoroissa.

Tehtaan laatu-, turvallisuus- ja ympäristöjärjestelmät ohjaavat prosessihoitajan työtä. Prosessihoitajalta vaaditaankin huolellisuutta, itsenäistä työotetta, mutta myös tiimityöskentelytaitoja. 

Koulutuspaikat

Etelä-Savon ammattiopisto, ESEDU
Raviradantie 4-6
50100 Mikkeli

Ammatti-instituutti Iisakki
Taitokuja 3
39101, Hämeenkyrö

Ammattiopisto Lappia
Tietokatu 2
94600, Kemi

Careeria
Perämiehentie 6
06100, Porvoo

Kainuun ammattiopisto
Opintie 3
87100 Kajaani

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Talonpojankatu 6
67100, Kokkola

Keuda
Sarviniitynkatu 9
04200, Kerava

Koulutuskeskus Salpaus
Vipusenkatu 5
15230 Lahti

Novida - Ammattiopisto ja lukio
Viikaistenkatu 1
23500, Uusikaupunki

OSAO
Jyrkkäkoskentie 18
93100, Pudasjärvi

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Piilolantie 17
44100, Äänekoski

Riveria
Rauhalantie 9
81720, Lieksa

Saimaan ammattiopisto Sampo
Koulukatu 5
55120, Imatra

Savon ammattiopisto
Presidentinkatu 3
70100, Kuopio

Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Kullervonkatu 11
00610, Helsinki

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Hepolamminkatu 10
33720, Tampere

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto
Vanhankyläntie 2
37630, Valkeakoski

WinNova
Professorintie 5
28600, Pori