Manuel, 29

Metsuri- metsäpalvelujen tuottaja, metsäkoneen kuljettaja

Savon ammatti-ja aikuisopisto

Manuel, 29

MISTÄ SAIT KIPINÄN METSÄALALLE?

Olen Sveitsistä kotoisin ja siellä syntynyt Suomen ja Sveitsin kaksoiskansalainen. Suomi-Sveitsi kansalaisuuden olen saanut vanhempieni, Heinävedeltä syntyisin olevan äidin ja sveitsiläisen isän kautta.

4-vuotiaana muutin vanhempieni ja minua pari vuotta nuoremman siskoni kanssa Suomeen, Iisalmeen, missä nuorin veljeni syntyi. Tällöin opin hyvin myös suomen kielen alkeet. Kahden ja puolen vuoden oleskelumme jälkeen muutimme takaisin Sveitsiin. Peruskoulun ja yläasteen käytyäni suoritin Zürichissä 3-vuotisen kaupallisen koulutuksen, johon kuului teorian ohella työharjoittelua käytännössä.  Koulutuskielen Saksan lisäksi opiskelu piiriin kuuluneet englannin- ja ranskankielen oppitunnit ovat helpottaneet oleskeluani lomillani vierailemissani maissa.

Kaupallisen koulutuksen jälkeen työskentelin markkinoinnin piirissä. Myöhemmin toimin liikkeen hoitajana eräässä rakennus-ja sisustusliikkeessä.

Mikä johti minut sitten sveitsiläisestä kaupunkielämästä savolaiseen metsämaailmaan?

Heinävedellä viettämiemme lomien myötä lisääntyi vuosien varrella mielenkiintoni ja kaipuu metsäalalle. Mm. kävelyretket metsässä, kalastelut järvellä, metsää ja yleensä luontoa koskevat juttutuokiot perheeni ja sukulaisteni seurassa, lähimmäisteni positiivinen ja kannustava suhtautuminen kehittelivät ajatustani, mahdollisesta metsäalankoulutuksesta, ymmärtää ja taitaa metsänhoitoa ja muita siihen liittyviä asioita. Pohdittuani asiaa syvemmin, totesin mikä olisikaan minulle sopivin opiskelupaikka kuin Suomi, onhan minulla siellä monella tavalla syvät juuret.

Puhelimen ja netin välityksellä sain tietoa Suomessa tarjolla olevista metsäalaa koskevista koulutusmahdollisuuksista. Päädyin laittamaan hakemukseni Savon ammatti-ja aikuisopistoon Toivalassa vuoden kestävään metsuri-metsäpalvelujentuottajakoulutukseen.

Ilokseni sain positiivisen palautteen koulutukseen hyväksymisestäni. Muutettuani Suomeen kesällä 2016 aloitin elokuulla opiskelun. Koulutuksen yhteydessä tarjoutui mahdollisuus tutustua myös 3 viikon ajan metsäkonekuljettajan työhön.

Tällöin sain todellisen kipinän ajatukselleni hakeutua, mahdollisuuksien mukaan, Toivalassa jatkokoulutukseen metsäkoneen kuljettajaksi.

Suoritettuani kesällä 2017 metsuri-metsäpalvelujen tuottaja koulutuksen loppuun, hakeuduin ja sainkin hyväksynnän 1-vuoden kestävään, elokuulla alkavaan koulutukseen metsäajokoneitten parissa. 

Myöhemmin syksyllä sain mahdollisuuden Toivalassa hakkuukonekoulutukseen, missä edelleen olen ensi vuoden tammikuun loppuun. Sitten alkaa harjoittelukausi. Toivon saavani hyvän harjoittelupaikan, jossa pystyisin käyttämään oppimaani ja oppia paljon uutta lisää.

MIKÄ ON PARASTA OPISKELUSSA?

Metsäalan opinnot ovat mielestäni erittäin mielenkiintoisia, monipuolisia ja käytännön läheisiä. Teoriatunneilla oppimaamme voimme toteuttaa käytännössä koulutusmetsissä ja/tai koulumme konehalleilla. Opintoihin kuuluu tärkeitä ja käytännössä tarvittavia lisäkursseja pakollisena suoritettavaksi kuten mm. ensiapu-ja työturvallisuuskurssi(-kortti).

Mahdollisuus on suorittaa myös riistanhoitokurssi, joka auttaa osaltaan ymmärtämään ja arvostamaan luonnon monipuolisuutta.

Aikuiskoulutuksen puolella olemme jo kaikki olleet työelämässä. Nyt eri ammattien harjoittajina olemme löytäneet yhteisen kiinnostuksen kohteen: metsän. Olemme motivoituneet oppimaan uuden ammatin tai syventämään jo ennalta opittua tietoa. Tämä kasvattaa positiivista ryhmähenkeä ja ”sponsoroi” meitä jokaista suoriutumaan mahdollisimman hyvin opettajilta saamistamme niin teoreettisista kuin käytännön tehtävistä.

 MILLAINEN ON TYYPILLINEN OPISKELUPÄIVÄSI?

Opiskelupäiväni alkaa varhain aamulla hyvällä, ravintorikkaalla aamupalalla koulumme omassa ruokalassa. Lukujärjestyksestä riippuen päiväohjelmani kuuluu teorian oppitunteja ja/tai käytännön harjoittelua joko maastossa tai koulumme konehalleilla. Ruokailu tapahtuu joko koulun ruokalassa tai maastossa. Opiskeluni ohessa suoritan riistakurssia. Vapaa-aikaani vietän urheilun ja liikunnan parissa.

MISSÄ OLET 10 VUODEN PÄÄSTÄ?

Mitä koulutukseni jälkeen? Toiveita ja unelmia minulla on. Aika näyttää, mitä tulevaisuus minulle tullessaan tuo.

Olen erittäin kiitollinen ja tyytyväinen saaneeni mahdollisuuden opiskella näitä luonnon läheisiä ammatteja Toivalassa.

Yhteenvetona voin sanoa. Ei monessakaan maassa ympäri maailmaa ole mahdollisuutta nähdä näin isoa, monipuolista ja hyvässä kunnossa olevaa ihmettä kuin täällä: Suomalainen Metsä!